تابش:بالا رفتن نرخ ارز کسری بودجه دولت را حل می‌کند


محمد رضا تابش، در خصوص وضعیت کنونی بازار ارز، گفت: «قیمت سکه و ارز در دنیا با هم مرتبط است و نوسان قیمت دلار و طلا کنار هم تحلیل می‌شود و یک رابطه معکوس دارند. ارزش دلار که پایین می‌آید قیمت طلا افزایش می یابد و برعکس. اما در ایران طلا و دلار رابطه مستقیم دارند و الان با افزایش قیمت دلار قیمت طلا هم افزایش می‌یابد.»


تابش ادامه داد: «دلایل این امر می‌تواند بخشی ناشی از سوء مدیریت‌ها باشد و بخشی برگرفته از تاثیر تحریم‌ها و شاید اگر بخواهیم بدبینانه نگاه کنیم دولت انگیزه‌هایی برای افزایش قیمت ارز داشته است. بخشی که ما در بودجه پیش‌بینی کرده بودیم و باید هزینه‌هایش به صورت دلاری تامین شود، حدود هفته‌ای بالاتر از یک میلیارد دلار است و طبیعی است که وقتی قیمت دلار بالا رود عایدی دولت از این ناحیه بیشتر خواهد شد.»


نماینده مردم یزد تصریح کرد: «دولت می‌تواند با این عایدی بخشی از کسری‌ها بودجه را بپوشاند و این انگیزه می‌تواند وجود داشته باشد. یکی از راهکارهایی که ما در قانون هدفمندی یارانه‌ها برای موفقیت این طرح پیش‌بینی کرده بودیم مستلزم این بود که واردات گران شود که تولید داخل کشور مقرون به صرفه باشد.»


تابش با بیان اینکه وقتی قیمت دلار بالا می‌رود، واردات هم گران می‌شود، گفت: «بنابراین تولید در داخل با توجه به افزایش قیمت‌های بعد از هدفمند‌سازی یارانه‌ها مقرون به صرفه است و این‌ها مجموعا نشان می‌دهد که چرا دلار میل به گرانی دارد.»


عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: «از طرف دیگر این افزایش قیمت دلار تبعات سوئی هم دارد قیمت نهاده های را بالا می‌برد و نرخ تورم را افزایش می‌دهد؛ اما در این شرایط چه نگاهی حاکم است، مقداری ابهام‌آمیز است و بیش از این نمی‌توانم تحلیلی داشته باشم.»


وی ادامه داد: «ما می‌بینیم قیمت جهانی سکه در دو هفته گذشته پایین آمده است ولی الان می‌بینیم در کشور افزایش پیدا کرده است. البته اثر تحریم‌ها و سوء مدیریت‌ها هست که من اشاره کردم، ولی شرایط مبهم است.»


تابش در پاسخ به اینکه با توجه به با اعتقاد دولت به طبیعی بودن به کدام سمت پیش می رود، گفت: «ثبات سیاست‌های اقتصادی کلان خیلی تاثیر دارد، یعنی مردم اصلا احساس این ثبات اقتصادی را ندارند و به همین خاطر مقداری جو روانی حاکم است، چون اعلام کردند که قیمت ارز را کنترل کرده و کاهش می‌دهیم و سکه را کاهش می‌دهیم اما بر عکس جریاناتی پیش آمده است که قیمت این‌ها افزایش یافته است.»


وی ادامه داد: «مردم هم در هر صورت سود بانکی از طرفی افزایش نیافته است و نرخ سود بانکی هم افزایش نیافته و نرخ سود سپرده‌های مردم با نرخ تورم سنخیتی ندارد. در حالی که در قانون پیش‌بینی شده بود که سود سپرده ها باید تناسبی با نرخ تورم سال جاری و پیش بینی نرخ تورم سال بعد داشته باشد که این گونه عمل نشده است.»


تابش در پایان گفت: «از این رو مردم به چیزهایی رو می‌آورند که قدرت تبدیلش سریع باشد و در زمانی که ارزش پول ملی کاهش یافته است، آن را تبدیل به طلا و دلار کنند که تابع و متاثری است از شرایطی که بر اقتصاد جهان حاکم است. در هر صورت مجموعه اقدامات روانی مدیریتی تعاملات با دنیا به سمتی باشد که ثبات در سیاست‌های کلان اقتصادی را شاهد باشیم.»


منبع: فرارو

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا